El Port de Barcelona construeix una de les vies d’accés portuari amb Àrid Siderúrgic, l’Eix 14 Tram TERCAT

Les vies provisionals d’accés al Port de Barcelona per tràfic pesat inclouen un tram en el que s’han utilitzat exclusivament àrids siderúrgics, amb l’objectiu de substituir el material convencional per un producte molt més sostenible.

En els passats mesos de maig i juny de 2015, Adec Global va participar en la futura ampliació del Port de Barcelona. L’acció s’emmarca en un seguit d’actuacions complementàries a l’expansió de la zona portuària de la ciutat de Barcelona. El projecte en qüestió requeria la construcció de vies d’accés per donar suport al tràfic pesat i molt pesat de gran tonatge.

En concret consistia en la construcció de diverses vies d’accés temporals amb una vida útil de tres anys per donar solució provisional però de qualitat al tràfic de grans vehicles cap a l’interior del port. En aquest marc, l’autoritat del Port de Barcelona va decidir utilitzar material molt més sostenible de forma exclusiva en una de les vies, en substitució dels materials convencionals.

Adec Global va ser l’encarregat de realitzar el subministrament d’aquest tram utilitzant l’àrid siderúrgic que obté a partir de la gestió i tractament d’escòries siderúrgiques. L’excepcionalitat d’aquesta obra recau en la particularitat de l’espai on es va realitzar. Els ports tenen una normativa específica de construcció regulada per la ROM 4.1/94 (Recomendación de Obras Marítimas), en la que s’estableixen els requeriments especials per aquest tipus d’accions.

D’aquesta manera, aquest tram adopta l’atribut de precedent en obres d’aquestes característiques, tot i que ja s’han fet altres actuacions amb àrid siderúrgic al Port de Barcelona, ja que es demostra el valor d’aquest àrid en tant que solució davant d’unes exigències molt altes de resistència, capacitat de suport i de deflexió.

L’àrid siderúrgic per tant, en aquesta obra constata la possibilitat de ser l’alternativa de més qualitat als àrids convencionals; reafirma la seva capacitat d’afrontar les condicions més exigents i aporta el factor de sostenibilitat. Un doble valor afegit per a qualsevol tipus de construcció viària, que es consolida.

Podeu accedir al document per visualitzar l'informe del seguiment tècnic de les obres